Follow:
Personal

Studiedruk is soms te hoog

Ik zit nu in 5vwo en dat betekent niet dat ik op mijn luie kont kan zitten. Ik moet zoveel doen en soms moet ik zelfs mijn vakanties inleveren voor school. Ik ben het hier echt niet mee eens en ik word er eerlijk gezegd ook een beetje moe van. Soms is die studiedruk echt te hoog. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen.

Studiedruk

Ik begrijp volledig dat je in 5vwo echt niet op je luie kont kan gaan zitten. Dit is gewoon onmogelijk en eigenlijk voor heel weinig personen weggelegd. Toch begrijp ik de studiedruk niet helemaal. Ik heb bijvoorbeeld nu voorjaarsvakantie en ik heb mijn hele vakantie moeten inleveren voor school. Ik heb hierna een toetsweek waar allemaal examen toetsen in voorkomen. Hiervan mag ik er maar één herkansen. Het is dus bijna onmogelijk om voor al deze toetsen een goed cijfer te halen en om ook nog eens van mijn vakantie te kunnen genieten. Ik zit van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds te leren en ik loop nu nog steeds achter op mijn planning. Zeven hoofdstukken leren voor geschiedenis (met ieder 5 of 6 paragrafen!), drie boeken leren voor Filosofie en ga zo maar door.

Teveel toetsen

Tien toetsen die ik echt niet zo uit mijn duim kan zuigen. Ze zeggen dan wel dat het niet zoveel werk is, omdat je het toch allemaal wel hebt gehad, maar dat is echt niet zo. Alles moet je weer herhalen en je kan niet zomaar een toets binnenstappen zonder geleerd te hebben. Sommige leraren maken toetsen ook opeens extreem moeilijk. Negen van de tien keer komt de geleerde stof niet eens in de toets voor en heb je dus alles voor niets geleerd.

Het is niet dat ik 5vwo niet aan kan, daar ligt het echt niet aan. Alleen een beetje rust mogen de leraren ons wel gunnen. Als ik 5vwo halen moet ik dus al mijn vrije tijd en vakanties inleveren, want anders is dit bijna onmogelijk. Het is nu gewoon belangrijk om me te focussen op mijn doel later en nu even niet te denken aan de uren die ik moet inleveren. Ik hoop binnenkort weer lekker veel te kunnen bloggen en even te kunnen genieten van de andere dingen om mij heen. Nu lukt dat tenminste niet.

Hoe is dat bij jou op school? Heb jij nog een beetje vrije tijd?

Related:

Previous Post Next Post

12 Comments

 • Reply Mariska

  Middelbare school is een struggle. En dan ga je naar HBO of uni, en is het nog veel erger. Allemaal kei kut.

  24 februari 2017 at 10:53
  • Reply Celine Klooster

   Ik heb juist het idee dat het op de uni veel beter is. Dan doe ik tenminste wat ik echt leuk vind.

   24 februari 2017 at 11:40
   • Reply Mariska

    Je kiest iets wat je interesseert, maar in het kader van werkdruk, hoeveelheid stof en tempo wordt het er niet makkelijker op, integendeel. Je hebt ook maar 2 vakanties per jaar. Is geen feestje.

    24 februari 2017 at 11:56
    • Reply Celine

     Ik heb er toch meer zin in dan de middelbare school waar ik nu op zit ^^

     24 februari 2017 at 19:43
 • Reply Emma Cauwelaers

  Ik kom zelf van vwo en deed het heel goed en toen viel mijn werkdruk nog enorm mee. Maar op de uni en nu hoge school werk ik mezelf echt kapot. Mijn lessen zijn vorige week maandag begonnen en ben elke dag tot 23:30/00:30 bezig. Zelfs ik kan dit niet meer houden. Ik ga denk ik nogmaals volgend jaar afzwakken naar HBO. Want dit hou ik zelfs niet vol… ook gewoon omdat mijn leerstof zo velachelijk veel is…

  24 februari 2017 at 14:14
 • Reply Jill

  Ik kan heel goed begrijpen dat de druk hoog is. Tegenwoordig wordt dit verwacht van ons, tegen beter weten in. Ik vind wel dat studenten niet op hun luie gat moeten gaan zitten en denken lang leve de lol, maar een beetje vrije tijd is naar mijn idee wel van belang om goed te kunnen leren. Op HBO is het niet veel anders hoor. Je wordt namelijk geheel vrijgelaten en je kan zelf plannen, maar wat als je dit niet goed kan? Dan heb je hetzelfde als nu, de druk wordt weer te hoog.

  Momenteel wordt er in het onderwijs alleen maar gekeken naar resultaten, en ergens in onze kenniseconomie kan ik het begrijpen, want hoe moet je anders je ontwikkeling aan tonen. Maar ik vind het, als leerkracht basisonderwijs, nog belangrijker om naar het proces te kijken. Hoe komt deze leerling of student tot datgeen wat hij inlevert?! Helaas worden wij als leerkrachten gedwongen om resultaten aan te leveren. Dat dit dan betekent dat we 10 toetsen proppen in een week, vind ik dan slechte planning van de school. Waarom niet verspreidt met beter resultaat? Ik vind nu dat alleen de “slimme”, snel lerende leerlingen of studenten minder worden benadeeld, in tegenstelling tot iemand die minder snel leert.

  Al met al, niet alleen leerlingen en studenten lopen met een enorme druk, maar de leerkrachten zelf ook.

  24 februari 2017 at 19:23
  • Reply Celine Klooster

   Helemaal gelijk hoor. Ik ben eigenlijk helemaal klaar met school. Ik doe het voor een goed doel gelukkig

   25 februari 2017 at 14:00
 • Reply Marloes

  De 5e is ff omschakelen idd, maar wat zou het fijn zijn als de 6e net zo was als de 5e! In de 6e heb je écht geen vrije tijd meer (ik dan tenminste), terwijl ik in de 5e alles met twee vingers in mijn neus deed

  25 februari 2017 at 13:49
  • Reply Celine Klooster

   Mijn school werkt dus erg anders dan andere scholen. In de vijfde heb je super veel toetsen en hartstikke veel stress. In de zesde focussen wij alleen maar op de examens nog. Nauwelijks toetsen meer etc.

   25 februari 2017 at 13:59
   • Reply Marloes

    Dat is bij ons ook inderdaad, wij hebben in de 6e alleen nog maar schoolexamens en eindexamens. Toch is dat wel nog stressvoller dan de 5e, vind ik 🙂

    26 februari 2017 at 23:26

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees vorig bericht:
  Goedkope producten met veel pigment

  Colourpop is mijn favoriete make-up merk aller tijden. Goedkope producten, prachtige kwaliteit en ze brengen bijna elke week weer nieuwe...

  Sluiten