Follow:
Personal

Proefstuderen aan de UvA | Mijn ervaring

Afgelopen maandag ben ik naar de UvA geweest om te gaan proef studeren. Ik zit nu in 5vwo en dan is het hoog tijd om te kijken naar studies. Door de bachelor dag van de UvA was ik heel enthousiast geworden van deze studie, maar niets is minder waar. Waarschijnlijk kunnen heel veel mensen die een studie hebben gekozen, zich herkennen in mijn verhaal.

Bachelor dag

Tja, waar moet ik beginnen. Op de bachelor dag werd een geweldig beeld van deze studie gegeven. Begrijp me niet verkeerd hoor. Voor mensen die van tv en film houden zou deze studie helemaal geweldig zijn. Ik ben alleen opzoek naar het schrijfgedeelte, journalistiek. Ik kwam aan op de UvA na eerst een halfuur te hebben gelopen vanaf het treinstation en we kregen dezelfde informatie als wat we op de bachelor dag hadden gekregen. Naar mijn idee was deze informatie een beetje incompleet.

proefstuderen aan de UvA

Televisie & Film

Na de informatie kon je twee verschillende ‘vakken’ van de studie kiezen. Ik wilde eerste kiezen voor televisie, om het NOS journaal te analyseren, maar het zat al vol en ik en mijn broer werden zomaar weggestuurd. Uiteindelijk kwamen we bij film terecht, wat zeker mijn laatste keuze was. Na een saaie les bij film ging ik vol goeie moed naar het vak televisie. Ik had hier verwacht dat hij ook over het schrijfgedeelte achter de televisie zou praten en dat hij hier veel op in zou spelen. Dit was helaas niet het geval. We gingen net als bij het vak film, een televisie programma analyseren. Het is hartstikke leuk dat we dit doen, maar naar mijn idee krijg ik dan niet echt een goed beeld van deze studie. Ik heb nu de kant van Media & Cultuur geproefd, maar nog niet die van Media & Information. Dit kon helaas niet, omdat toen al de dag voorbij was.

Journalistiek

Op het einde vroeg ik nog aan een van de leraren hoe het nou zit met journalistiek. Op de bachelor dag zeiden ze namelijk dat je met deze studie ook journalist kon worden. Hij zat erg lang om deze vraag te twijfelen en ik kreeg niet eens een goed antwoord terug. Het kwam erop neer dat ik eigenlijk bij alle studies een master journalistiek kon kiezen en dat deze studie niet perse daar geschikt voor is. Aan de ene kant denk ik nu dat deze studie helemaal niet bij mij past, maar aan de andere kant ook weer wel. Daarnaast zei hij dat de master journalistiek heel selectief was. Dat was even een dingetje waar ik van schrok. Als ik bijvoorbeeld een studie kies en dat ik daarna een master journalistiek wil doen, dan is het eigenlijk bijna onmogelijk. Ik heb natuurlijk een blog, maar dat zegt helemaal niets bij deze selectie procedure. Ik ben dan eigenlijk wel heel benieuwd waar ze op selecteren.

Wat ik nu ga doen? Vraag het niet aan mij. Ik ga sowieso nog een keer proef studeren bij deze studie, maar dan de kant van Media & Information, misschien is dat wel wat. Daarnaast ga ik naar een bachelor dag van de VU en hoop ik dat daar wel een toffe studie bij zit. Ik had gehoord van iemand dat je ook een bachelor journalistiek op de VU kan volgen, maar ik weet niet of dit waar is. Als jij nog een toffe studie weet, dan hoor ik dat natuurlijk graag. Het lijkt mij ook leuk om te horen wat jij studeert, voor ideetjes ;).

signature

Follow me on: Bloglovin | Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest

Related:

Previous Post Next Post

9 Comments

 • Reply marleen@burgertrutjes

  Spannend! Ik ben destijds van het VWO een HBO opleiding gaan volgen omdat er geen uni studie bijzat naar mijn zin. Is heel goed bevallen, veel praktischer! Succes met je studiekeuze, komt vast allemaal op zijn pootjes terecht!

  9 december 2016 at 19:18
 • Reply Kim

  Ik herken me inderdaad in je verhaal! Ik wou vier jaar geleden ook journalist worden en bleef maar zoeken naar “dé perfecte studie”. Uiteindelijk ben ik er achter gekomen dat je op de universiteit, ongeacht welke studie je ook kiest, niet het praktijk-gedeelte (schrijven van stukken) krijgt wat je bij een HBO studie zal krijgen. Ik heb uiteindelijk ervoor gekozen om American Studies te gaan doen met een Minor Journalistiek & Media Cultuur (die afronden was voldoende om de Master te gaan doen bij ons trouwens!). Nu studeer ik New Media & Digital Culture als Master in Utrecht 🙂
  En inmiddels ben ik ook “journalist”, maar niet door mijn studie. Ik heb een afgelopen zomer een vakantiebaantje aangenomen bij een bekend Nederlands tijdschrift en heb me daar “bewezen”, ik werk er nog steeds ^^!
  Hopelijk heb je iets aan mijn warrige verhaal, en als je iets wilt vragen stuur me gerust een berichtje! Liefs.

  9 december 2016 at 19:54
  • Reply Celine Klooster

   Oh wow wat gaaf! Ik ga ook zeker even bij de hbo kijken!

   10 december 2016 at 15:35
 • Reply Emma

  Heel herkenbaar. Infodagen over studies zijn gewoon nooit volledig. Ik studeer zelf een bachelor journalistiek, maar ik ben van België. Ik leer wel veel bij, maar aan de andere kant krijgen we ook vaak te horen dat je ook journalist kan worden zonder een journalistiek diploma. Als je voldoende talent en passie hebt geraak je er wel!

  9 december 2016 at 20:44
  • Reply Celine Klooster

   Hmm dit is ook erg interessant.. Misschien ga ik ook nog bij andere studies kijken dan..

   10 december 2016 at 15:36
 • Reply Jackie

  Vroeger was de journalist iemand die schreef vanuit zijn vakgebied.
  Goed dat je kritisch bent, want elke opleiding is op zoek naar studenten en vaak schetsen ze een te roos kleurig beeld van de studie en beroepsmogelijkheden daarna.
  Succes

  10 december 2016 at 17:49
 • Reply The Beautyboulevard - Hoe zie ik mijzelf over vijf jaar? - The Beautyboulevard

  […] dat ik mijn bachelor voor een studie in de richting van de media heb. Ik ben nu druk bezig met het kiezen van een studie en ik ben er nog lang niet over uit! Het enige wat ik weet dat ik in de richting van de media wil […]

  12 maart 2017 at 16:39
 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees vorig bericht:
  Een prachtig palette van Aliexpress | Review, swatches & more

  Met dit palette van Aliexpress ben ik zo blij. Hij kost maar twee euro, maar echt prachtig. Ik heb eigenlijk...

  Sluiten