Fast fashion is een term wat steeds meer gebruikt wordt in de fashion wereld. Wil je weten wat het is en hoe jij je eigen fashion gedrag kan veranderen? Lees dan deze blog.
Fast fashion verwijst naar een bedrijfsmodel van bedrijven die snel inspelen op nieuwe fashion trends. Deze bedrijven bieden vervolgens een zeer korte levertijd, waardoor de producten snel in de winkel beschikbaar zijn. Een voorbeeld hiervan zijn de winkels H&M of Zara. Bij deze winkels ligt de nadruk op fast fashion, waarin de winkels streven naar nieuwe zendingen (meestal uit Spanje) en waardoor de voorraad van de winkel elke drie weken wisselt.
Lees tip: Duurzame mode: Alles wat je moet weten
Wat is er mis met fast fashion?
Misschien klinkt dit voor jou goed in de oren, maar er is toch heel veel mis met fast fashion. Hieronder zet ik een aantal punten op een rij om aan te geven wat er mis is met fast fashion:
- Meer afval, uitstoot en waterverbruik. In de hele wereld, maar vooral in de Westerse wereld kopen wij continu nieuwe kleding bij de mode-industrie. Zelfs als we eigenlijk helemaal geen nieuwe item nodig hebben, kopen we toch een nieuw item. Dit heeft een enorme invloed op de mode-industrie doordat zij economisch groeien en daardoor meer grondstoffen, water en chemicaliën nodig zijn om een shirt te produceren. Zo kost één shirt 2700 liter en dan hebben we het nog niet gehad over de impact van chemicaliën op de natuur.
- Korte levensduur. Doordat deze fast fashion producten vaak gemaakt zijn van materialen met een lage kwaliteit, hebben de producten een korte levensduur. Mensen worden namelijk gelokt met lage prijzen en hierdoor wordt er veel slechte kwaliteit geproduceerd. Doordat het van slechtere kwaliteit is, gaan mensen juist meer kleding kopen om deze ‘oude’ kleding te vervangen.
- Meer vraag naar veranderende trends. Doordat wij consumenten constant steeds trends blijven kopen, gaan deze trends ook steeds sneller voorbij. Wij als consumenten ‘vragen’ eigenlijk naar deze trends, waardoor de kledingwinkels deze trends constant blijven leveren.
- Druk op productieproces. Doordat winkels steeds sneller deze trends in de winkel willen hebben, staat er veel druk op het productieproces. Hierdoor vindt er veel uitbuiting plaats in de mode-industrie. Kleding wordt gemaakt onder slechte omstandigheden, lage lonen en lange werkdagen. Omdat er veel concurrentie is onder fabrieken, vinden merken altijd wel een fabriekseigenaar die nog net wat goedkoper wil produceren dan de andere fabrieken
Wat kan jij doen om fast fashion tegen te gaan?
- Koop tweedehands! Het is zo belangrijk om kleding steeds meer tweedehands te kopen. Vraag je natuurlijk eerst af of je het echt nodig hebt en vervolgens kan je tweedehands websites afspeuren om dit item te kopen. Vraag je bijvoorbeeld altijd af of je het item minimaal 50 keer zal dragen.
- Koop minder. Een goede oplossing om fast fashion tegen te gaan is om minder kleding te kopen. Laat je niet verleiden door die kleine prijsjes, maar denk ook eens aan de invloed op het klimaat.
Wat goed geschreven Celine!