Eco fashion is een term in duurzame mode wat rekening houdt met het milieu. Het is een term wat je steeds vaker voorbij ziet komen en soms lees je dit ook op het labeltje in je kledingstuk. Wil je weten wat het precies inhoudt? Lees dan deze blog.
Eco fashion is een mode vorm wat rekening houdt met het milieu. Zo is het belangrijk om erachter te komen hoeveel CO2 uitstoot het kost om een kledingitem te maken en hoe je deze CO2 uitstoot kan reduceren. Er komt ook heel veel water, pesticiden en verf bij het maken van kleding te pas en het is dan ook belangrijk om te weten hoe je achter deze informatie komt.
Lees tip: Douchen zonder plastic: Product tips
In het labeltje van je kledingstuk kan je zien hoe het product is gemaakt. Op het internet kan je vervolgens meer informatie vinden over het kledingstuk, bijvoorbeeld als je niet weet wat de verschillende materialen inhouden.
Duurzame merken geven bijvoorbeeld vaak aan wanneer een item is geverfd met plantaardige materialen, hoeveel water je bespaart in vergelijking met andere kledingstukken en of het product lokaal is geproduceerd.
Hieronder een overzicht met alle materialen en hun duurzaamheid:
- Viscose: Een diervriendelijk en milieuvriendelijk materiaal. Dit materiaal lijkt op zijde, maar is wel een stuk diervriendelijker en milieuvriendelijker. Viscose is dan ook een natuurlijke stof die is gemaakt uit de cellulose van katoen en hout.
- Modal: Een nieuwe stof dat is gewonnen uit duurzaam beheerde bossen. Er is weinig water nodig voor de productie van Modal en het wordt gemaakt van duurzaam beheerde beukenbomen.
- Lyocell: Lijkt op zijde, maar is sterker en neemt beter vocht op dan katoen. het is een van de meest milieuvriendelijke stoffen en wordt gemaakt van houtsnippers van onder andere de eucalyptusboom. Tencel is dezelfde naam voor Lyocell en kan in allebei de namen op een verpakking voorkomen.
- Cupro: Een diervriendelijke alternatief voor zijde. Voor de productie van zijde worden rupsen in hun cocon in vaten met kokend water gedompeld en jaarlijks worden er dan ook vele miljoenen zijderupsen gedood. Voor maar een halve kilo zijde zijn ongeveer 3000 rupsen nodig. Cupro is daarom de vegan alternatief hiervan.
- Linnen: Een stof gemaakt van vlas, een gewas dat een kleine ecologische voetafdruk heeft en dus beter voor het milieu.
- Hennep: Een snelgroeiende plant die weinig water, geen bestrijdingsmiddel of kunstmest nodig heeft. Het is ook een sterke stof en de productie van hennep verbetert de bodem doordat er meer nutriënten worden toegevoegd.
- Biologisch katoen: Een milieuvriendelijk alternatief op regulier katoen. Bij de katoenteelt worden veel chemische bestrijdingsmiddel gebruikt. Zo’n 16% van de bestrijdingsmiddelen wordt voor slechts 2.5% van het totale landbouwoppervlak gebruikt. Ook wordt bij 75% van de conventionele katoenproductie, het katoen genetisch gemodificeerd. Biologisch katoen wordt dan ook gemaakt zonder gebruik van landbouwgif zoals pesticiden.
Welke materialen koop jij meestal? Of ga jij steeds minder shoppen en meer opzoek naar tweedehands kleding?
0 reacties