Follow:
Bloggen

Hoe overstappen van Blogger naar WordPress

Een paar dagen geleden werd er aan mij gevraagd of ik een artikel wilde maken hoe je moest overstappen van Blogger naar WordPress. Ik heb hier zelf ervaring mee en het overstappen ging erg goed bij mij. Vandaag vertel ik mijn ervaring en tips voor het overstappen van Blogger naar WordPress.

Ik ben ooit begonnen met Blogger. Dit was een hele fijne software om mee te merken, maar ik wilde toch nog veel verder met mijn blog. Ik wilde bijvoorbeeld een eigen thema, maar met de Blogger software werd ik heel erg gelimiteerd. Ook wilde ik graag meer gebruik maken van plugins en natuurlijk mijn SEO verbeteren. Er waren zoveel redenen waarom ik wilde overstappen van Blogger naar WordPress. Na een jaar ben ik dus toch overgestapt van Blogger naar WordPress.

Backup maken

Als eerste is het erg belangrijk op een backup te maken. Ik raad ten zeerste aan om een backup van alles te maken. Als er dan iets verkeerd gaat, dan kan je altijd nog terug met je backup. Als je geen backup maakt, dan heb je helemaal niets. Als er dus iets verkeerd gaat, dan ben je echt alles kwijt. Ik herhaal het dus nog een keer, vergeet niet om een backup te maken van al jouw bestanden! Nadat je alles hebt gebackupt, check dan nogmaals of je echt alles bij elkaar hebt.

Hosting

Ik ga er nu van uit dat je nog geen hosting hebt, maar als je al een hosting hebt (met WordPress!) dan kan je deze stap overslaan. Om over te stappen van Blogger naar WordPress heb je een eigen domein nodig waar je WordPress op kan installeren. Als eerste moet je natuurlijk een webhosting en domeinnaam kopen bij een hostingprovider die bij jou past. Kijk goed of deze hostingprovider alles hebt wat jij nodig hebt. Misschien wil jij wel een eigen email adres? Ik vind dat er tenminste veel professioneler uit zien. Ik zit bijvoorbeeld bij Protagonist en die heeft alles wat ik nodig heb. Nadat je de hosting hebt gekocht, krijg je een email van de hostingprovider met inlog-gegevens waar je je kan inloggen bij DirectAdmin, dit kan ook anders heten. Met deze inloggegevens kan je je gewoon aanmelden op de website van jouw hostingprovider om bij jouw hosting te komen.

In Installatron staat vervolgens een overzicht wat je allemaal op je website kan installeren. Het is natuurlijk de bedoeling dat je hierbij voor WordPress kiest, dit hebben we natuurlijk nodig. Nadat WordPress is geïnstalleerd, ben je eigenlijk klaar om WordPress te gebruiken.

In je browser ga je naar www.jouwdomeinnaam.nl/wpadmin en daar kan je je eigen gebruiksnaam en wachtwoord in voeren. We zijn nog niet klaar!

Exporteren

Het is dus eigenlijk heel simpel. In Blogger druk je heel simpel op exporteer (Back-up van content maken). Vervolgens krijg je in je download map een xml-bestand. Bewaar dit bestand goed, want dit heb je natuurlijk nodig om je blog te importeren. In dit xml bestand zitten al jouw blogposts en zelfs het thema die je op Blogger hebt gemaakt.

Importeren

In WordPress kies je de optie Importeren onder het tabblad extra. Vervolgens importeer je het xml-bestand naar WordPress. Je thema kan er wel een beetje anders uit gaan zien. In mijn geval waren de foto’s veel te klein, maar dat was eigenlijk geen probleem, omdat ik toch al een nieuw thema wilde.

Redirect maken

Als je nog nooit een domeinnaam had en je bezoekers dus echt je blogger domeinnaam kennen (blognaam.blogspot.com), dan zou ik zeker even een redirect maken. Hierdoor gaan je bezoekers automatisch naar jouw nieuwe website. Deze plugin is erg handig hiervoor.

Ben jij ooit overgestapt van Blogger naar WordPress?

Related:

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply anna

  Fijne tips! Vorig jaar ben ik ook overgestapt, toen was zo’n artikel ook heel erg handig geweest voor mij!

  23 januari 2017 at 21:20
 • Reply Jouvence

  Kun je ook overstappen naar WordPress met alleen een domeinnaam of moet je ook echt webhosting kopen? Mijn blogt draait nu namelijk volledig op Blogger met mijn eigen domeinnaam erboven. xx

  22 februari 2017 at 21:05
  • Reply Celine Klooster

   Helaas moet je echt een webhosting kopen. Je kan wel overstappen op wordpress.com met alleen een domeinnaam, maar dat is geen aanrader.

   23 februari 2017 at 17:10
 • Reply The Beautyboulevard - Mijn vijf gratis favoriete thema's voor Wordpress - The Beautyboulevard

  […] gaat eerst heel simpel naar de dashboard van jouw WordPress(.org) site. Als je niet op WordPress.org zit, dan raad ik je aan om daar zeker naar toe te verhuizen. Wanneer je in je dashboard zit, ga je naar […]

  16 april 2017 at 08:02
 • Reply The Beautyboulevard - Ultimate SEO guide to increase and boost your blog traffic

  […] plugin op een wordpress.com of een blogspot website te installeren en daarom raad ik jou aan om over te stappen naar wordpress.org. Yoast Seo maakt een sitemap.xml aan, wat echt een must is voor jouw seo. Ook kan je keywords […]

  28 mei 2017 at 08:01
 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees vorig bericht:
  Een highlighter als oogschaduw

  Een tijdje geleden had ik een highlighter ontvangen. Ik vond het echt prachtige kleuren, maar eigenlijk meer als oogschaduw. Ik...

  Sluiten