Follow:
Bloggen

Guide: Hoe werkt Google Analytics?

Ik merk dat er nog veel onduidelijkheid is over Google Analytics. Sommige gebruiken helemaal geen Google Analytics en sommige begrijpen niet hoe je dit programma optimaal kan gebruiken. Vandaag leg ik je uit hoe dit programma werkt en wat je er eigenlijk allemaal mee kan.

Begrippen

Er zijn een aantal begrippen die je moet weten voordat we echt aan de slag kunnen. Er is bijvoorbeeld veel onduidelijkheid over wat nou de unieke bezoekers zijn. Veel bedrijven vragen hiernaar en dan wil je natuurlijk wel de juiste cijfers geven. De unieke bezoekers zijn de gebruikers. Daarnaast heb je bij jouw doelgroep nog de sessies en de nieuwe gebruikers. De sessies zijn de verschillende acties die op jouw site worden uitgevoerd. De nieuwe gebruikers zijn de hoeveelheid nieuwe gebruikers die op jouw website komen in vergelijking met vorige maand.

Wat kan je hier precies mee?

Nu is natuurlijk de vraag wat je allemaal met Google Analytics kan. We verdelen Google Analytics even in een aantal groepen. Taal en locatie, gebruikers per bron, leeftijd en geslacht en bestemmingspagina’s.

Taal en locatie

Met taal en locatie kan je natuurlijk zien waar iedereen vandaan komt en welke taal deze mensen spreken. Ik zie veel Nederlandse bloggers die vervolgens pins in het Engels gaan maken om bezoekers te krijgen. Handig natuurlijk, want zo krijg je een stuk meer bezoekers. Een groot deel van de wereldbevolking spreekt namelijk Engels. Zo krijg je alleen niet echte bezoekers, alleen maar mensen die meteen jouw website weer verlaten, omdat het toch in het Nederlands te lezen is. Bij taal en locatie kan je zien welke mensen jouw website bezoeken en misschien kan je zelfs wel overwegen om in het Engels te gaan bloggen.

Gebruikers per bron

Dan gaan we het nu hebben over gebruikers per bron. Ik vind dit een van de belangrijkste functies van Google Analytics. Met deze functie kan je namelijk zien van welke social media sites jouw bezoekers vandaan komen. Ik neem even als voorbeeld mijn eigen analytics. Bij gebruikers per bron staat dat ik veel bezoekers krijg van Pinterest, maar erg weinig van Facebook. Ik kan nu twee dingen doen. Als ik weinig tijd zou hebben dan zou ik meer tijd in Pinterest investeren en minder in Facebook. Nu ik wat meer tijd heb, ga ik me meer op Pinterest focussen, maar ook op Facebook, om toch te kijken of ik meer uit Facebook kan halen. Als school weer begint ga ik opnieuw naar mijn gebruikers per bron kijken en vervolgens mijn strategie aanpassen. Als opeens Facebook heel goed gaat, ga ik hier meer tijd in besteden en zo mijn strategie aanpassen. Het is dus belangrijk dat je regelmatig naar deze functie kijkt. Ik kijk hier bijvoorbeeld elke maand naar.

Leeftijd en geslacht

Als ik naar leeftijd en geslacht ga kan ik precies zien welke doelgroep regelmatig mijn blog bezoekt. Ik zie bij mijn analytics dat veel vrouwen mijn blog bezoeken, wat natuurlijk redelijk logisch is voor een beauty blog. Stel je voor, je hebt een site over gadgets en je ziet tot je verbazing dat veel mannen jouw website bezoeken. Als je wilt, kan je dan een aantal artikelen speciaal voor mannen maken, want mannen hebben juist interesse in jouw website. Bij leeftijd geldt een beetje hetzelfde. Als je ziet dat veel jonge mensen jouw blog bezoeken, dan kan je je artikelen aanpassen aan die jonge bezoekers. Het is alleen wel belangrijk dat je gewoon dicht bij jezelf blijft staan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je artikelen gaat schrijven voor de bezoekers.

Bestemmingspagina’s

Als laatste hebben we de bestemmingspagina’s. Welke artikelen doen het goed en welke juist helemaal niet? Dat kan je dus hier zien. Zoals ik al zei is het belangrijk dat je schrijft over wat jij leuk vindt, maar als je je blog wat serieuzer wilt aanpakken, kan het misschien handig zijn om meer van die artikelen te schrijven die juist vaak worden gelezen. Misschien doen jouw fashion posts het juist heel goed of misschien jouw beauty posts. Dan kan je juist meer van die artikelen schrijven.

Hoe gebruik jij Google Analytics?

Related:

Previous Post Next Post

9 Comments

 • Reply rachel

  hele handig uitleg!! het duurde bij mij ook even voordat ik alles door had

  31 juli 2017 at 11:29
 • Reply Nicole

  Een handig artikel! Ik ben nog bezig te ontdekken wat ik allemaal uit google analytics kan halen. Erg interessant allemaal 😉

  31 juli 2017 at 11:46
 • Reply Cynthia

  Bij mij is 56% van de bezoekers man. Terwijl ik een echt vrouwen blog heb.

  31 juli 2017 at 12:36
  • Reply Celine Klooster

   Oeh dat is bijzonder! Dan plaats je toch echt artikelen die mannen interessant vinden 😉

   31 juli 2017 at 13:56
 • Reply Evelyne

  Ik heb ’t ooit geïnstalleerd, maar het wil precies niet werken. Ik zal wel weer iets verkeerd gedaan hebben, mij kennende..

  31 juli 2017 at 16:34
  • Reply Celine Klooster

   Ik zie dat je op WordPress.com blogt. Daar kan je helaas niet Google Analytics op installeren..

   31 juli 2017 at 17:07
 • Reply Carolien

  Vind het zeker heel handig om te gebruiken, je kunt er veel informatie uit halen. Handig als je je blog naar een hoger level wilt tillen.

  4 augustus 2017 at 09:04
 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees vorig bericht:
  5 redenen waarom ik Facebook haat

  Facebook en ik hebben een soort van haat-liefde verhouding. Sinds ik vaak op Pinterest zit, denk ik heel anders over Facebook en...

  Sluiten