Follow:
Bloggen

De nieuwe privacywet | Wat houdt dit in voor jou?

De nieuwe privacywet komt eraan! Huh, wat? In deze nieuwe wetgeving wordt de consument weer de baas over zijn persoonlijke gegevens. Hierbij geldt ook dat de consument weer baas wordt over zijn e-mailadres. De meeste blogs gebruiken tegenwoordig een nieuwsbrief, maar daar moet nu het een en ander aan veranderen.

Wat is de nieuwe privacywet?

Dit is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (In het engels: The General Data Protection Regulation (GDPR)). Kort samengevat, gaat deze wet over ‘de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens.’

De klanten of lezers van jou hebben het recht om hun eigen gegevens in te zien, hun eigen gegevens te wijzigen, hun eigen gegevens over te dragen aan een andere partij, vergeten te worden en om informatie te krijgen.

privacywet

Eigenlijk houdt het dus in dat de klant bepaalt wie zijn persoonlijk gegevens mag opslaan en gebruiken. Hij bepaalt dus ook welke webshop of website hem wel of niet mag mailen. Hieronder de belangrijkste regels van de AVG voor e-mailmarketing:

Altijd kunnen uitschrijven

Je moet je daarnaast altijd kunnen uitschrijven. Dit is al het geval, dus zorg ervoor dat je onder je nieuwsbrief een knop hebt met de optie om uit te schrijven.

Actieve Opt-In

De klant of lezer moet actief kunnen aangegeven of hij/zij de nieuwsbrief wil ontvangen. De opt-in checkbox mag dus niet vooraf aangevinkt zijn. Dit heb ik als ik het goed heb dus wel, dus dit moet ik voordat de nieuwe wet in gaat aanpassen.

Altijd kunnen inzien en wijzigen

Klanten moeten daarnaast de mogelijkheid hebben om altijd te kunnen inzien en wijzigen. De meeste mailprogramma’s bieden deze mogelijkheid gelukkig al. Zo gebruik ik Mailchimp en daar is het al mogelijk.

de nieuwe privacywet

Privacy Policy

In je Privacy Policy zet je wat je met de informatie van je lezers doet. Deze moet ik ook zeker even aanmaken. Hierin moet staan hoe je zijn gegevens verwerkt, waar je ze bewaart en wat je ermee doet. Ook moet hierin staan wat je contactgegevens zijn.

Duidelijke toestemming

Waar meld je lezer zich voor aan? Dat moet je duidelijk vertellen wanneer een lezer zich aanmeld voor je nieuwsbrief.

Je hebt tot 25 mei 2018 de tijd om alles aan te passen.

Had jij al van de nieuwe privacywet gehoord?

Related:

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply chucky1012

  Heel interessant!
  Goed artikel.

  25 februari 2018 at 14:59
 • Reply Claire

  Ik wordt altijd zo in de war van bloggen en wetten enzo, maar dit is zeker duidelijk! Was de Opt-in niet al eerder zo?

  26 februari 2018 at 18:46
 • Reply Sandra

  Kortom als je geen nieuwsbrief hebt, dan hoef je niets aan te passen of veranderen. Lees ik dat goed!

  1 maart 2018 at 21:08
  • Reply Celine Klooster

   Dit artikel gaat alleen over de nieuwsbrief. Voor zover ik weet hoef je (als je geen nieuwsbrief hebt) niets te veranderen. Ik ga hier wel nog erder onderzoek naar doen.

   2 maart 2018 at 10:43

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees vorig bericht:
  Waar was ik? | + Nieuwe planning

  Een tijdje ben ik een stuk minder actief geweest op mijn blog en sociale media. Het is namelijk hartstikke druk...

  Sluiten